Wie zijn wij

Een écht familiebedrijf

Zoals de naam doet vermoeden runnen wij, de broers Floor en Johan, en de zoons Jan en Jonathan het fruitteelt bedrijf. Het telen van fruit is ons met de paplepel ingegoten door vader van Os, die ooit begonnen is met fruitbomen. Zelf is vader van Os grootgebracht op een veehouderij in Benschop. Toch is hij juist hier in contact gekomen met het telen van fruit. Vroeger hadden veel boerderijen fruitbomen voor eigen gebruik en vader van Os werd gevraagd of hij deze wilde besproeien. De passie voor het telen van fruit is hier tot stand gekomen en hij breide zelfs zijn dienst uit bij andere boeren. Toen hij de kans kreeg om in Papendrecht een fruitteelt bedrijf te starten is hij hier volledig voor gegaan. In de buurt van Papendrecht was niet veel fruitteelt dus het was iets nieuws voor de mensen in de buurt.

Ontstaan van de boerderijwinkel

Op een dag begon de vraag te komen vanuit de buurt of ze appels direct bij hem konden kopen. Dat was geen probleem, alleen werd hij hierdoor te vaak en te lang van zijn werk afgehouden. Toen heeft hij besloten om op zaterdagmiddag appels te gaan verkopen. Dit is in de loop van de jaren verder uitgebreid naar een boerderijwinkel in Papendrecht, die op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend is.

Kwaliteit

Kwaliteit is voor ons het aller belangrijkste, is je kwaliteit niet goed dan kan je het ook niet verkopen. Wij bepalen zelf wanneer we welk fruit aanbieden zodat we er zeker van zijn dat enkel en alleen de beste producten worden uitgeleverd.

Het proces

Maar welke weg legt het fruit nu af voordat wij het lekker kunnen opeten? Het proces begint eigenlijk in de winter met het snoeien.

Snoeien

Als het blad van de bomen af is, kan er gesnoeid worden. Dit is één van de belangrijkste taken van het proces omdat hier de basis wordt gelegd voor de kwaliteit van de bomen en het fruit. Dit proberen we allemaal met onze vaste medewerkers te doen want je kent je eigen boomgaard het beste.

Bijen

Het goed bestuiven van de fruitbomen is essentieel voor het vormen van de vruchten. Wij gebruiken bijen voor dit proces om de teelt zo natuurlijk mogelijk te houden. Bijen staan bij ons heel erg hoog in het vaandel. Wij hebben ervoor gekozen om de bijen het gehele jaar een thuis te geven in onze boomgaarden. Omdat het ons scherp houdt en we niet zomaar allerlei bestrijdingsmiddelen gaan inzetten, want dat overleven de bijen niet. Hierdoor spuiten we nooit nonchalant van alles op de bomen en denken we wel twee keer na voordat we actie ondernemen. Daarbij leveren de bijen zelf natuurlijk ook een prachtig product: bijenhoning, deze verkopen wij tevens in onze winkel.

Bloeien

In april is het de tijd dat de bomen gaan bloeien. Dit is tevens één van de mooiste tijd van het jaar. Er komen bloemen aan de bomen en als ze bestoven zijn beginnen de vruchten te groeien.

Het weer

‘We leven altijd erg met het weer, we houden het continue in de gaten. Met de bloei moet je altijd oppassen voor nachtvorst, hiervoor maken wij gebruik van twee verschillende methodes. Bij de peren en appels besproeien we de vruchten de hele nacht door, er ontstaat een beschermlaagje ijs die eventuele schade beperkt. Bij het zachte fruit (kersen) zetten we ’s avonds potten neer met brandend kaarsvet. Op deze manier proberen we de temperatuur boven het vriespunt te houden.’

Oogst

‘Het eerste zachte fruit, de bessen, en kersen worden in juli geoogst. Daarna komen de pruimen. Alles wordt met de hand geplukt, zodat we gegarandeerd kwaliteit afleveren. In september tot begin november hebben we de meeste handjes nodig om de appels en peren te oogsten. Het oogsten van het fruit is en blijft altijd spannend. Je bent erg afhankelijk van het weer en van andere mensen die op de goede manier de vruchten plukken van de boom en het rustig in de kist leggen.’

Koeling

‘Direct na het oogsten gaat het fruit naar binnen de koeling in. In totaal kunnen wij hier 4 miljoen kilo fruit opslaan. Dat is fruit wat wij zelf telen en kopen van andere telers. We halen het zuurstof uit de koelingen en daarvoor komt co2 terug, op deze manier wordt de rijping van het fruit stilgezet en behoud het de smaak en vitamine. Zo kunnen we het jaar rond onze klanten van peren en appels voorzien. Vroeger was rond januari het fruit op en moest men weer wachten tot de nieuwe oogst.’

Sorteren

Is het klaar voor de verkoop? Hier begint het proces om het fruit klaar te maken voor de verkoop. De grote voorraadkisten met fruit worden voorzichtig in een waterbad geleegd, de appels en peren worden gewassen en gaan door het water naar de sorteerlijn, waar camera's de vruchten nauwkeuring op maat sorteren.

Daarna wordt het fruit verpakt voor onze winkels en voor derden en vind het de weg naar de consument.

Peregoed in fruit!